Hvordan merke allergener

Matinformasjonsforordningen fra EU, pålegger alle næringsmiddelprodusenter og serveringssteder å tydelig utheve allergener (se listen til høyre i saken) i ingredienslister og/eller menyer.

Hvordan skal vi merke allergener?

Du merker allergenene enkelt ved å utheve dem i ingredienslisten, det vanligste er å velge en annen formatering på allergene enn  resten av ingrediensene, for eksempel Halvfet, understreket eller Kursiv.

Hvordan du gjør det rent praktisk, avhenger av hvor stor produksjon du har, hvor automatisert pakkingeprosessen din er, og hvilken merketeknologi du benytter.

Du kan printe på produktetiketten eller direkte på emballasjen (se Tines lettmelk under). Begge varianter kan gjøres under produksjon av etikett/emballasje, eller i egen produksjon.

Allergener det kan være spor av

For enkelte produsenter er det nødvendig å merke produkter med «kan inneholde spor av … » (etterfulgt av den eller de aktuelle allergenene), dette kalles spormerking. Ved bruk av spormerking, sier Mattilsynet at de forventer at den som er ansvarlig for merkingen, gjennomfører en vurdering som konkluderer med at det er en reell fare for at produktet kan inneholde spor av den aktuelle ingrediensen. Mattilsynet forutsetter videre at andre relevante tiltak, som for eksempel bedre rengjøring, er prøvd ut før en eventuell spormerking benyttes.

Trygg mat, friske forbrukere, godt synlige allergener!

Det er viktig at forbrukerne lett kan finne ut hva en matvare inneholder. Særlig viktig er det at allergikere lett kan se om en vare inneholder ingredienser som kan gi allergiske reaksjoner. Mangelfull merking av allergener kunne før medføre risiko for allergikere, og de unngikk en del matvarer på grunn av usikkerhet. Etter at den nye matinformasjonsforordningen trådte i kraft, kan lettere stole på stole på ingredienslisten eller merkingen i menyen.

Merk at kravet for merking av allergener også gjelder alle serveringssteder som selger mat som ikke er ferdigpakket (kantiner, kafé, catering o.l.).

Bakgrunnen for denne forordningen, er å ivareta forbrukers behov for trygge, helsevennlige produkter. Ukorrekt eller mangelfull informasjon om innholdet i maten, kan være helseskadelig for en person med allergi eller intoleranse. 

Ved feil-merking

I enkelte tilfeller kan det være grunn til å merke produkter med «kan inneholde spor av» etterfulgt av en eller flere ingredienser som kan gi en allergisk reaksjon, såkalt spormerking. Ved bruk av slik spormerking forventes det at den som er ansvarlig for merkingen har gjennomført en vurdering som konkluderer med at det er en reell fare for at produktet kan inneholde spor av den aktuelle ingrediensen. Det forutsettes at andre relevante tiltak, som for eksempel bedre rengjøring, er prøvd ut før en eventuell spormerking benyttes.

Følgende skal merkes

Allergener og produkter fremstilt av disse:

 • Glutenholdig korn
  (hvete, rug, bygg, havre, spelt, kamut/egyptisk hvete eller hybrider av disse)
 • Skalldyr
 • Egg
 • Fisk
 • Peanøtter
 • Soya
 • Melk (herunder laktose)
 • Nøtter
  (mandel, hasselnøtt, valnøtt, cashewnøtt, pekannøtt, paranøtt, pistasjnøtt, macadamianøtt/australianøtt)
 • Selleri
 • Sennep
 • Sesamfrø
 • Svoveldioksid og sulfitt
  Gjelder konsentrasjoner på 10 mg/kg eller mer eller 10 mg/l, uttrykt som SO2
 • Lupin
 • Bløtdyr 

Kontakt MATTILSYNET for
mer informasjon
Hvis du har spørsmål knyttet til selve deklarasjonen, kan du finne svar på Mattilsynet sine nettsider. Du kan eventuelt kontakt dem hvis du er i tvil om hvordan du skal forholde deg til selve ingredienslisten.

Allergener må uthaves i ingredienslisten, som ordet "melk" på denne lettmelkkartongen.
Her ser du at allergenet «melk» er satt i halvfet, mens «lett» er normal.

Aktuelle merketeknologier

Kontakt oss hvis du har rent praktiske spørsmål knyttet til merking av allergener


   

  Shopping cart0
  Du har ikke bestilt noe ennå!
  0